fbpx

Elamu Tartus Vallikraavi 4, 1879.a.

Kahekorruseline neostiilne tellisest ja puidust hooneosade ja detailidega ehitis on historitsistliku hoone iseloomulik näide.
Mitmeosalise hoone eksterjööri iseloomustavad simsid, akende karniisid, kassetid II korruse akende all, metallrõdu viiluküljel, karniis, metallsammastele toetuv rõdu tagaküljel. Säilinud on vanad väravad ja tiibuks Vallikraavi tn poolsel küljel. Interjöör suures osas kaasaegne, säilinud on lagede karniise ja rosette, malmsambaid, tahveluksi, II korruse trepikoja seinamaalingud.
Trükkal Carl Gottlieb Mattiesen omandas Ülikooli ja Vallikraavi tänavate ristmikul asuva kinnistu 1848. a. Ülikooli tänava äärsesse puumajja kohandati trükkal Scheinemanni leselt renditud ülikooli trükikoda. 1852. a. esitas Mattiesen Tartu Ülikooli direktooriumile palve trükikoja hoonele kivist juurdeehituse tegemiseks. Paar aastat varasemast ajast pärineb trükikojahoone olemasolev puust kahekorruseline lõunatiib. 1861. a. eraldatati Ülikooli t. ääres asuv maja trükikoja krundist. 1864. a. omandas kinnisvara C. Mattieseni poeg dr. phil. Carl Emil Johann Mattiesen. 1878. a. ehitati II korrus ja lisati juurdeehitis, muudetakse arh. M. Rötscheri kavandi järgi trükikoja fassaadi. 1902 tehti puust veranda koos terrassiga. 1929. a. ostis trükikoja OÜ " K. Mattieseni trükikoda". 1939. a. omandas trükikojahoone kirjastus OÜ " Loodus ". 1940. a. trükikoda natsionaliseeriti ja kandis nime H. Heidemanni nimeline trükikoda. 1954. a. kapitaalremondi käigus ehitati käsilao tsehhi juurdeehitus nõlvapoolsele alale. 1997. a. valmis projektbüroos " Tari " (arh. M. Raid) trükikoja ümberehitusprojekt kohvik- muuseumiks, raamatupoeks ja pubiks. 2000. a sügisel ehitati osaliselt kinni läänekülje lahtine rõdu, laiendati rõdu ja abiruume (arh. M. Raid).
Vaata Kaardil
Loo oma kaart
Eesti