fbpx

Arhiivihoone Tartus J.Liivi 4, 1901-1904.a.

Arhiivihoone on hästisäilinud algupärase plaanilahenduse ja sisekujundusega ülikooli ühiselamu ajastuomane näide.
Hoone on neljakorruseline, kõrge soklikorrusega ja punaste tellisseintega. Nurgapealne hoone on sümmeetrilise tänavafassaadiga, uusklassitsistliku kujundusega. Esimene korrus on rustikaga, ülemiste korruste peafassaadi keskrisaliiti kujundavad orderisüsteemis pilastrid ja kolmnurkviil. Pärast hoone avamist tehti mõningaid ümberehitusi, suurim nendest oli meteoroloogia observatooriumi tarbeks vaatlustorni ehitamine.
Arhiivihoone Tartus J. Liivi 4 ehitati aastatel 1902-04 ülikooli esimeseks ühiselamuks Toomemäe vahetusse lähedusse. Hoone projekteeris arhitekt R. Guleke. Hoone on alates 1921. aastast kasutusel arhiivina.
Vaata Kaardil
Loo oma kaart
Eesti